Eindelijk even voorstellen....Speedster 0051

Stel jezelf en je auto voor.
Plaats reactie
AstonMartine
Nieuw lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 sep 2022 14:26

Eindelijk even voorstellen....Speedster 0051

Bericht door AstonMartine »

Hallo allemaal,

Na me 1,5 jaar geleden te hebben aangemeld hier wordt het eindelijk tijd om me voor te stellen.
Mijn naam is Martine, woonachtig in Lith, en sinds september 2022 zijn mijn man en ik in bezit van Speedster 0051 (2.2 met supercharger). De auto is wel een oude bekende hier op het forum ;)
We hebben veel plezier van de Speedster en we zijn er vorig jaar mee naar Goodwood gereden en was het in de zomermaanden zelfs even mijn dagelijks vervoer.

Echter komt mijn introductie direct met een vraag. Voor de APK moest de handremkabel achter vervangen worden. Ik had https://www.euspares.co.uk/parts/vaico/868527 besteld, maar dit blijkt de verkeerde te zijn. De kabel die er onder vandaan komt is een stuk korter.
Weet iemand welke andere kabel dan waarschijnlijk de juiste is? Alvast dank!

PS: Afbeelding direct inplakken lukt niet, bij deze de link:
https://www.dropbox.com/scl/fi/k3wwva4y ... nl2ry&dl=0
#595
Actief lid
Berichten: 113
Lid geworden op: 26 okt 2017 19:05
Locatie: Zutphen

Re: Eindelijk even voorstellen....Speedster 0051

Bericht door #595 »

Ik heb de kabel 3 jaar geleden vervangen met een kabel van de eliseshop. Ook gelijk de remblokken vervangen omdat dat kleine beetje verschil het rammelen van de kabel tegen de bodem van de auto voorkwam. Dus bij mij was het exemplaar van de eliseshop goed.
Gebruikersavatar
Arno
Mega lid in de orde van Zilveren nietje
Berichten: 1513
Lid geworden op: 03 dec 2004 7:45
Locatie: Woubrugge
Contacteer:

Re: Eindelijk even voorstellen....Speedster 0051

Bericht door Arno »

Deze zou moeten werken:

https://www.elise-shop.com/secondary-handbrake-cable/

Maar... Ook deze kan aan de lange kant zijn. Het probleem van de lange kabels is onstaan omdat Lotus rond 2004 de handrem-kabels anders is gaan aanleggen.

De originele route zoals op de N/A Speedster en Elises tot die tijd is vanaf de montagepunten op de auto via P-clips boven op de wishbones en dan tussen de wishbonen en de fusee door naar de remklauw.

Op de latere Elises en de Turbo Speedsters is de kabel nu onder de wishbones door gaan lopen. Deze hebben ook wishbones gekregen met versterking en een soort beugels er aan gelast. De kabel loopt nu vanaf de auto via de onderkant van de wishbone en dan onder de baljoint naar de remklauw.

Dit heeft een klein effect op de lengte en deze kabels zijn dus iets langer. (de binnenkabel dan... buiten is niet echt veranderd)

Punt is dat niemand meer de 'korte' maakt. De toleranbties op de auto's zijn zo variabel dat het bij de ene allemaal nog steeds past, maar bij anderen nu te ruim zit.

Soms kan je weg komen door de stel-moeren zo ver mogelijk uit te draaien bij de montage op de auto, maar ik heb bijvoorbeeld op mijn Elise tussen de kabel eindstop en de 'hendel' van de remklauw deze gemonteerd om de speling op te nemen:

Afbeelding

https://www.staalkabelstunter.com/nl/rv ... gKW2_D_BwE

Omdat op mijn auto ook de kabel te lang bleef...

Werkt prima.. Aangezien deze tussen kabel eindstop en remklauw zit kan 'ie ook nergens heen en is dus veilig. Nooit opmerkingen over gehad met de APK oid.

Alternatief is natuurlijk om te kijken of een bedrijf in de buurt de (binnen)kabel iets kan inkorten en een nieuwe eindstop er op kan krimpen, maar da's soms lastig.

Bye, Arno.
No-one can hear you scream at 8600 RPM..
AstonMartine
Nieuw lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 16 sep 2022 14:26

Re: Eindelijk even voorstellen....Speedster 0051

Bericht door AstonMartine »

Hartelijk dank allebei! Dat is heel handige info.
Ik ga kijken of we de huidige kabel wat kunnen inkorten, of dat het exemplaar van de Elise Shop inderdaad beter is. En dan hopelijk snel weer rijden 8)
Plaats reactie