Pagina 1 van 2
Xenon *1 mei*
Geplaatst: 09 apr 2009 17:10
door speedster
Met ingang van 1 mei 2009 veranderen er een aantal verkeersregels.
Gasontladingslampen (xenonlampen) mogen alleen nog maar worden gebruikt in speciaal daarvoor bestemde armaturen.
Deze armaturen zorgen ervoor dat de hoogte van de lampen automatisch wordt afgesteld, om verblinding van tegenliggers te voorkomen.

Geplaatst: 09 apr 2009 19:08
door M-speed
dit is volgens mij alleen voor nieuwe auto's
en dat is een apk keurings punt dus tijdens apk normale lampen erin
niks aan het handje
en moet eerlijk zeggen dat als je een normale koplamp met xenon heb dit ook zwaar irritant is .
als je er xenon later in zet zou je net als onze speedster een projector lamp moeten hebben dit is stukken minder vervelend.
gr michael
Geplaatst: 09 apr 2009 19:40
door sooike
Dit is in België altijd al zo geweest,
als je xenon wil steken, automatische hoogteregeling voorzien, én koplampsproeiers verplicht!
Controle door wegpolitie gebeurt soms, en bij twijfel, onder politiebegeleiding naar keuringstation.
Geplaatst: 09 apr 2009 20:41
door allen
Ik was tot nog toe te lui om die dingen in te bouwen. Hans maakte laatst een slimme opmerking. Sindsdien vind ik groot licht ook wel goed. Werkt veel beter nog dan xenon.

Geplaatst: 10 apr 2009 11:42
door Elise
M-speed schreef:dit is volgens mij alleen voor nieuwe auto's
en dat is een apk keurings punt dus tijdens apk normale lampen erin
niks aan het handje
Nee, voor alle auto's (oud en nieuw) geldt dat je alleen lampjes mag monteren waar je een goedkeuring voor hebt.
Dus heb je een aftermarket xenon setje gemoneerd, dan mag je die er vrolijk uithalen.
Natuurlijk kun je voor de APK even andere lampjes monteren, maar als ze je een keertje 's avonds zien rijden bent je gelijk aan de beurt voor zo'n geel papiertje
Vanaf 1 mei 2009 mogen de lichtarmaturen van uw auto alleen het type lamp hebben waarvoor ze zijn goedgekeurd. Gasontladingslampen (xenonlampen) geven veel meer licht dan halogeenlampen. Om te zorgen dat er geen weggebruikers door worden verblind, is het zeker voor xenonverlichting van belang dat deze alleen worden gebruikt in speciaal daarvoor bestemde armaturen.
Geplaatst: 10 apr 2009 17:24
door martinb
Als opmerking wil ik hierbij geven dat alleen auto's vanaf 2006 met xenon verlichting, hoogteverstelling en sproeier/wissertje moeten hebben.
Zoals ik het dus lees zou het voor auto's van voor 2006 geen probleem moeten zijn.
Geplaatst: 10 apr 2009 19:20
door Maik
Dat was "vroeger" zo (vorig jaar ingegaan?), maar het lijkt er nu op dat het dus voor alle auto's gaat gelden...

Geplaatst: 10 apr 2009 21:10
door allen
Op DF was net iemand terug van cursus en ja, het geldt nu voor alle auto's.

Geplaatst: 11 apr 2009 21:19
door markv
Een tijd terug (zie andere threads op het forum) is het voertuig regelement aangepast m.b.t. de regels voor auto's met gasontladings verlichting. Hierin is gesteld dat (als ik het goed heb) auto's die na 1 januari 2006 in gebruik zijn genomen moeten voldoen aan de type goedkeurings eisen (was installatie, automatische hoogteregeling etc.).
Met ingang van 1 mei 2009 zijn ook (eindelijk) de APK regels aangepast. Hierin is gesteld dat de bovengenoemde regels gelden voor auto's die vanaf 1 januari 2007 in gebruik genomen zijn.
Overigens, als ik de regelegeving goed heb begrepen dan staat de automatische niveau regeling dus wel in het APK regelement, maar er wordt niet op getest voor het uitgeven van het keurings rapport. Net als met de geluidsproduktie van de uitlaat.
Mark
Geplaatst: 12 apr 2009 9:52
door YvoTuk
er is idd nogal wat verwarring. Als je het verhaal op Posbus 51 leest staat daar zowel het 1 januari 2006/2007 verhaal vermeld met direct daaronder het 1 mei 1009 verhaal.
Hoe dat dan in elkaar zou moeten haken is niet vermeld en dat maakt het ook gelijk een vreemd verhaal. De 1 januari 2007 regel zou nl direct vervallen op het moment dat de 1 mei 2009 regel in werking zou treden.
Ik denk dat Mark wel eens gelijk zou kunnen krijgen. Meer een inkoppeling van een bestaande regelgeving in de APK toestanden.
Blijft overigens heel vaag allemaal.. Binnen de APK wordt al sinds jaar en dag gecontroleerd of verlichting correct is afgesteld. Als verlichting verblindend is lijkt het me duidelijk dat die verlichting dus niet goed is, cq afgekeurd zou worden.
Een HID wordt niet na de keuring plots wél verblindend.
Uiteindelijk kán de overheid op basis van de typegoedkeuringen wel een algeheel verbod afdwingen alleen begeven ze zich dan op glad ijs omdat je als wetgever niet kunt stellen dat je het een door de vingers ziet en het andere op een rigide manier na wil leven.
We waren benieuwd...

Geplaatst: 28 apr 2009 19:42
door speedster
Hieronder de wijzeging omtrent de regels voor de APK
Er gaan drastisch dingen veranderen omtrend de aftermarket Xenon verder valt het wel mee en worden sommige dingen zelfs versoepeld
hieronder dus meer dit is letterlijk overgetypd uit het RDW boekje
Algemen bouwijze van het voertuig
Roest:
De roestnorm en de bijbehorende gradaties zijn ongewijzigd.
Ook de manier waarom een roestschade moet zijn gerepareerd is grotendeels hetzelfde gebleven.Als er een documentatie van de fabrikant aanwezig is waarin staat hoe roestschade gerepareerd moet worden,mag de reparatie straks ook volgens deze documentie zijn uitgevoerd
Motor-en brandstofsysteem
Controle van alle motor en brandstofsystemen
Alle brandstofsystemen moeten worden gecontroleerd op deugdelijkheid en op eventuele lekkage.
Dus niet alleen het hoofdbrandstofsysteem.Denk bijvoorbeeld aan een kookinstallatie van een kampeerauto of de brandstoftank voor een koel motor op een oplegger.
Ook moeten alle tanks indien van toepassing,zijn voorzien van een passende tankdok
Stofkap bij LPG-installatie
Op de vulaansluiting van een LPG-installatie moet een stofkap aanwezig zijn.
Deze bescherm de vulaansluiting tegen bijvoorbeeld zand dat bij het tanken tussen de afdichting van de terugslagkleppen kan komen,waardoor deze niet meer goed afdichten.
Zit een vulaansluiting bijvoorbeeld achter de benzineklep dan hieft er geen stofkap aanwezig te zijn/
Krachtoverbrenging
Snelheidsmeter:
Er hoeft alleen nog maar gecontroleerd te worden op een aanwezigheid van de snelheidsmeter,
De controle op goede werking en verlichting van de meter vervalt.
Eisen kruiskoppelingen aandrijflijn vervallen
De specifieke eis voor kruiskoppelingen in de aandrijflijn vervalt.
In plaats daarvan geld nu de eis dat alle onderdelen van de aandrijflijn deugelijk moeten zijn en deugelijk moeten zijn bevestigd.Dit geld bijvoorbeeld ook voor een homokinetische koppeling van een aandrijfas
Assen
Controle fuseekogel
De manier waarop een fuseekogel moet worden gecontroleerd,wordt niet meer voorgeschreven.De keurmeester is ervoor verantwoordelijk dat dit op een goede manier gebeurd.
Dat kan bijvoorbeeld zijn in de rijstand van het voertuig of door de wielen uit te laten hangen,
Ook kan het bij bepaalde constructies nodig zijn de draagarm de ondersteunen,Het gaat erom dat de eventuele speling zichtbaar wordt gemaakt.
De manier waarom dit gebeurd kan wisselen
Controle overige draaipunten wielophangingen
Bij een volledig onafhankelijke wielophanging geld de eis dat de overige draaipunen in deze wielophaingen niet meer dan 1mm speling mogen hebben,Ook mogen er geen contact plekken zijn.
De bevesteging van de draaipunten in een semi-onafhankelijke wielophanging en een starre as moeten deugelijk zijn.Dat kan dus ruimer zijn dan bij een onafhankelijke wielophanging
Roestvorming velgen
De velgen van een voertuig mogen niet te veel verroest zijn
Ophanging
Als er op de banden een draairichting staat aangegeven,dan moetde band goed op de velg zitten.De draairichting wordt meestal aangegeven door een pijl met de tekst "rotation".De pijl op de band moet de draairichting van de band aangeven als het voertuig naar voren rijd
Maataanduiding banden
Op 1 as moet de zelfde maat banden zijn gemonteerd.De breedte van de band,de verhouding tussen de bandbreedte en de bandhoogte en de diameter van de velg die op de band staat aangeven moeten dus links en rechts het zelfde zijn.
Noodwiel
Bij een APK-keuring mag er geen noodwiel op 1 van de assen zitten
Stuurinrichting
Speling koppelingen
Alle koppelingen in de stuurinrichting moeten zichtbaar spelingsvrij zijn
Controle stuurbekrachtiger
De stuurbekrachtiger moet goed werken.Dit wordt gecontroleerd door eerst aan het stuur te draaien als de motor niet loopt en vervolgens nog eens aan het stuur te draaien als de motor wel loopt .Het moet merkbaar zijn dat de stuurbekrachtging het doet.De slangen van de stuurbekrachtiger mogen niet te veel beschadigd zijn.Dit houd in dat het wapeninsmateriaal van de slang niet zichtbaar mag zijn.Ook mogen de slangen niet tegen bewegende onderdelen aankomen.De stuurbekrachtiger mag geen ergniste lekkage vertonen.Om dit te controleren moet het stuur bij draaiende motor in de uiterste stand worden gedraaid
Reminrichting
Dikte remschijf
Een remschijf mag niet te dun zijn.als de remschijf zo dun is dat er een grote kans op afbreken is,moet deze worden afgekeurd.
Antiblokeersysteem (ABS)
De onderdelen van het ABS moeten aan dezelfde eisen voldoen als de andere onderdelen van het remsysteem.Dat betekend bijvoorbeeld dat tanden van het ringwiel van het ABS-systeem niet afgebroken mogen zijn.
Ook het controle lampje van het ABS goed werkt.
Controle waarschwuingsinrichting remvloeistofreservoir vervallen
De controle van het waarschuwingslampen van het remvloeistofniveau vervalt.
Vanzelfsprekend moet nog wel worden gecontroleerd of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit
Carroserie
Deuren.
De deuren van een personen auto of bedrijfsauto moeten nu van binnen en van buiten zijn te openen.Het gaat om alle deuren moet uitzondering van die in de laadruimten.Dit was al het geval bij aangepaste taxi`s,maar is dus nu een eis voor alle voertuigen.
Ruiten
bij een APK-keuring hoeft niet meer gecontroleerd te worden of de voorruit en de ruiten links en rechts van de bestuurder (en als er geen rechterbuitenspiegels in ook de achterruit) zijn voorzien van onnodige voorwerpen.Denk aan bijvoorbeeld folie of het tinten van ruiten.Een voertuigeigenaar kan hiervoor wel door de politie voor worden bekeurd.
Spiegels.
Er hoeft niet meer gecontroleerd te worden of de linkerbuitenspiegels vanuit het voertuig verstelbaar is.
Ook hoeft niet meer gecontroleerd te worden of deze spiegels bij voertuigen van voor 1975 omklapbaar is
Airbags en gordelspanners
Airbags en gordelspanners moeten aanwezig zijn,als ze van fabriekswegen zijn gemonteerd.Ook moet het controlelampje goed werken.Als duidelijk is dat een airbag verwijderd is op de plaats waar in de auto AIRBAG staat vermeld of als het controlelampje blijft branden of niet werkt,moet hiervan melding worden gemaakt.Er moet dan op het keuringsrapport een reparatieadvies worden gegevens.
Het voeruit wordt dus hierop niet afgekeurd
Lichten
Gasontladingslichten(XENON-lichten)
Als de dimlichtingen gasontlandigslampen (Xenonlichten) hebben,dan moeten deze lichten een goedwerkende koplampsproei-installatie hebben.Ook mag het dimlicht niet uitgaan als er wordt overgeschakeld van dimlicht naar grootlicht.
Reden is dat het soms even duurt voordat en lamp met gasontlading op volle sterkte is.Bij het overschakelen van groot naar dimlicht,moet het dimlicht eerst nog op sterkte komen,waardoor er korte tijd weinig licht is.
Als na het inschakelen het dimlicht feller wordt, is te zien dat het gasontladigslampen zijn.Dit is ook te zien aan de spanningstransformator voor de gasontladingslampen.Hierop staat een waarschuwingssymbool voor hoge spanning.
Handmatige verstelling dimlicht
Als ht voertuig een handmatige verstelling vor het dimlicht heeft,moet deze werken.Dit kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd door op het koplamptestapparaat te kijken of de licht/donker-scheiding van het dimlicht verschuift als de handmatige verstelling wordt bediend.
Motor-en brandstofsysteem
Mileuboek vervalt
Het mileuboek is komen te vervallen.Voor auto`s waarop het mileuboek van toepassing was geld een CO-percentage van 4,5% of 3,5%.Welke van deze twee percentages is afhankelijk van de datum eerste toelating van de auto
Geen emissietest vaan hybrides
Auto`s met een hybride aandrijving zijn vrijgesteld van de emissietest.
De stationaire meting van het CO,de lambdameting en de CO-metingen bij verhoogd toerental hoeven niet te worden uitgevoerd.
Wel moet de auto worden gecontrleerd op de aanwezigheid van een katalystator en een lambdasonde
Aanwezigheid katalysator en lambdasonde
De eisen voor de aanwezigheid van een katalysator en een lambdasonde bij benzinemotoren zijn verander.Personenauto`s met een datum eerste toelating van na 31-12-1995 moeten een katalysator en lambdasonde hebben.Bedrijfsauto`s lichter dan 3500kg en een datum eerste toelating van na 31-12-1997 moeten ok een katalysator en een lambdasensor hebben.Deze eisen gelden als op het kentekenbewijs bij bijzonderheden staat dat de betreffende auto hiervan is vrijgestelt.
Bij personen auto`s toegelaten na 31-12-1992 en bedrijfsauto`s toegelaten na 31-12-1994 moeten een viergasmeting worden uitgevoerd als er een katalysator en een lambdasonde is gemonteerd
EOBD gebruik
bij auto`s met een EOBD-systeem mag met een EOBD-scantool het motormanagment worden uitgelezen.Als hierin geen fouten (-codes) zitten en de Readiness is afgerond,hoeft bij stationair toerental geen CO-precentage meer gemeten te worden.Readiness houd in dat het EOBD in ht motormanagment een aantal controles heeft afgerond en klaar is om uitgelezen te worden.De viergastester,bij verhoogd toerental,moet nog wel met de viergasteter worden gedaan.Als er fouten in het motormanagment zitten of de Readiness is niet klaar moet er wel een CO-meting,met een viergastester,bij stationair toerental worden gedaan.
Assen
Eisen stabilisator
De stabilisatoren van personenauto`s en bedrijfsauto`s moeten goed vastzitten en mogen geen breuken of scheuren hebben.
Bandenspanning
De banden moeten de juiste spanning hebben.Dit is de spanning dit in de auto staat of op de tabel van een bandenfabrikant.Bij een te lage spanningen moeten de banden tijdens de keuring worden opgepompt.
De bandenspanning moet op 1 af gelijk zijn
Geplaatst: 28 apr 2009 19:47
door Maik
Airbags en gordelspanners
Airbags en gordelspanners moeten aanwezig zijn,als ze van fabriekswegen zijn gemonteerd.Ook moet het controlelampje goed werken.Als duidelijk is dat een airbag verwijderd is op de plaats waar in de auto AIRBAG staat vermeld of als het controlelampje blijft branden of niet werkt,moet hiervan melding worden gemaakt.Er moet dan op het keuringsrapport een reparatieadvies worden gegevens.
Het voertuig wordt dus hierop niet afgekeurd
Pfffff, dat scheelt weer een hoop rommel terugbouwen gelukkig

Geplaatst: 28 apr 2009 19:55
door speedster
Wat zal de verzekering doen bij het uitkeren van bv een ongeluk met letsel.
Geplaatst: 28 apr 2009 19:58
door SteV6
Lichten
Gasontladingslichten(XENON-lichten)
Als de dimlichtingen gasontlandigslampen (Xenonlichten) hebben,dan moeten deze lichten een goedwerkende koplampsproei-installatie hebben.
Is dit de letterlijke tekst in het APK-handboek?
SteV6
Geplaatst: 28 apr 2009 20:16
door Maik
speedster schreef:Wat zal de verzekering doen bij het uitkeren van bv een ongeluk met letsel.
Hetzelfde wat ze zouden doen als ik een klapper maak met letsel op het circuit.... niet heel boeiend dus (even heel simpel gezegd). Medische kosten ben je sowieso voor verzekerd (ziektekostenverzekering dekt dat namelijk).