Pagina 1 van 2

Mijn eerste 180° spin

Geplaatst: 18 nov 2010 17:37
door RCduck7
Tja, ik had het vandaag... :oops: en het heeft me totaal verrast na jaren aan een stuk blakend van vertrouwen geen enkele keer de wagen te laten uitbreken op de openbare weg.
Wel had ik eens last van het wispelturige ABS op de speedster maar nog nooit een spin.
Hoe het kwam?? Banden stonden koud en aan de verkeerslichten vertrekken om linksaf te slaan, het was zeer lichtjes aan het regenen en waarschijnlijk ook een witte streep geraakt met de band(en) terwijl ik gas gaf, ik wou nog tegensturen maar het had geen enkel nut, de wagen bleef maar draaien tot ik volledig de andere richting stil stond.
Dat was zeer schrikken en even zag het ernaar uit dat ik een wagen in de tegengestelde richting kon raken.
Ik was niet heel snel aan het gaan en ik durf wedden dat ik met een normale personenwagen dit niet had meegemaakt.
Ik ervaar het dikwijls dat ik bij miezerig weer of slecht wegdek gewoon niet zo vlug kan rijden als een normale personenwagen.

Ik heb op de speedster 1cm spoorverbreding vooraan en voor de rest staat de wagen qua ophanging en banden volledig standaard.
Het zit me aan het denken of ik de wegligging en het uitbreken progressiever kan maken door aanpassingen zodat als ik ooit nog eens mocht spinnen het mogelijk contreelbaarder en minder abrupt kan.
Weet iemand raad ten voordele van de rijeigenschappen?

Geplaatst: 18 nov 2010 18:22
door Dennizz
Als je mijn verleden een beetje kent hier op het forum, was ik absoluut niet tevreden over de rijeigeschappen van de speedster en vooral de wegligging. Gewoon slecht is het!

Nu na 2,5 jaar heb ik mijn kart op orde :D

-De ABS switch was al een genot en staat ook altijd aan, dus ABS uit (ook in de winter)
-oude banden eraf en vers rubber eronder gezet 205 voor en 225 achter T1R was ook al een beste vooruitgang met 15mm spoorverbreding per kant achter (natuurlijk ook andere velgen)
-Front spoilers erop, scheelde ook behoorlijk op hoge snelheden
-NITRONS
-uitlijnen
-R1R rubber

Ik heb vaak het advies gehad om een race cursus te gaan doen in england omdat het aan je eigen ligt. Mijn mening is dat het gewoon aan de auto ligt. Dat ding is gewoon onbetrouwbaar en stuurloos omdat er geen gevoel in zit.

Achteraf gezien is de beste up-grade je onderstel aanpassen. Je creëert dan gevoel met je auto, wat je met een standaard auto mist. R1R monteren daarna is helemaal een genot icm uitlijnen.

Met m'n standaard speedster reed ik achteraan met Wimedo als ik plaats 40 haalde was ik al blij. De laatste keer was m'n vriendin de snelste dame van de dag en werd ik 4de van de dag.

Ps: ook met droog weer is een personenauto sneller in de bochten dan je speedster :wink:

Het is bijna Sinterklaas/kerst/13de maand, dus een nitronsetje is echt het allerbelangrijkste!

Geplaatst: 18 nov 2010 19:46
door jaydee
Ja, alle genoemde upgrades zijn daadwerkelijk upgrades: ze maken de auto beter.

Maar dat je de standaard auto slecht vindt ligt aan jou (of aan jouw auto voordat je 'em aangepast hebt).

Geplaatst: 18 nov 2010 19:49
door Exmantaa
Nu het toch ter sprake komt Dennis, weet je zo de uitlijning waar je nu mee rondrijdt op de Nitrons?

Geplaatst: 18 nov 2010 20:12
door Zoefke
Nog even oefenen voor een 360° en je kan weer verder rijden :D

Maar serieus: na al wat ik hier op het forum al gelezen heb, staan andere velgen en banden, en ook nitrons nu echt op mijn programma voor deze winter. Ik wil nu zelf wel eens ondervinden wat het verschil is.

Geplaatst: 18 nov 2010 20:24
door Maik
jaydee schreef:Ja, alle genoemde upgrades zijn daadwerkelijk upgrades: ze maken de auto beter.

Maar dat je de standaard auto slecht vindt ligt aan jou (of aan jouw auto voordat je 'em aangepast hebt).
Ik ben het met je eens, zo slecht is de speedster niet standaard, maar dan moet je wel een goede hebben (zal er misschien mee te maken hebben gehad misschien?).

Geplaatst: 18 nov 2010 20:36
door Blitz
goede banden zijn volgens mij het belangrijkste. ik heb vorige winter heel de winter door gereden met nieuwe banden en geen enkele keer rond gegaan, ookal daagde ik het lot soms een beetje uit :lol: uitbreken deed hij direct, maar 180° lukte me alleen als ik met de handrem speelde...

Geplaatst: 18 nov 2010 20:38
door André R
Oef, dat zal wel schrikken zijn geweest!

Ik ken de rijeigenschappen van mijn speedster niet beter dan dat ik hem kocht; 225 voor 245 achter, flink wat camber en Nitrons. De auto heeft me slechts 1 keer verrast op een rotonde, toen ik de grens opzocht. Na 3 rondjes ging ik er af op onderstuur.

Maar het zou nog aan andere dingen kunnen liggen dan de rijeigenschappen.
Is je bandenspanning in orde? Lag er geen olie op de weg? Had het gevroren die nacht?

Ik heb zelfs een keer een verhaal gehoord van iemand die z'n wagen kort had gereden omdat hij net ervoor het loopvlak van z'n banden mee had genomen met bandenpoetsmiddel. Lekker slim. :roll:

Geplaatst: 18 nov 2010 20:51
door RCduck7
Ik ben nog niet zo aan het denken dat ik de auto slecht vind, ik reed nog met een Honda S2000 en die heeft pas echt niet veel nodig om hem te laten uitbreken.
Op een ideaal wegdek kan een standaard speedster verassend goed de bocht om, enkel spijtig dat in de praktijk het wegdek hier in Belgie er meestal niet zo goed bij ligt.
Maar misschien is de standaarduitlijning vanuit het fabriek ook niet zo goed bij sommige, zoniet alle speedsters.
Aan de upgrades vernoemd dacht ik ook nog, maar de prijzige zoals Nitrons zijn op het moment uitgesloten omdat wij volgend jaar een huis kopen of gaan bouwen, dus dat word wat afwachten of er financieel nog genoeg daarvoor over is.
De spoorverbreder vooraan zoals ik het op mijn speedster heb zorgt voor meer stabiliteit vooraan, ik wilde daarbij wat onderstuur minderen maar ik denk dat dit al geen goede stap was, ik doe best nog een verbreding achteraan.
Zouden bredere banden vooraan helpen? Naar het schijnt bestaan er sinds de introductie van de suzuki swift een 195/17 band wat vroeger niet zo was, die zouden de smalle 175/17 band kunnen vervangen.
Die zou mooi passen op de standaard velgen vooraan en niet bol gaan staan naar het schijnt.
En omdat ik vooraan de standaard 17" velg hou en geen 16" kies (wat als ideaal gezien word) kan ik voor een lager profielband kiezen vooraan zodat de omtrek toch iets kleiner word.

PS: De luchtdruk op de banden staat bij mij rond de 2 a 2.1 bar, vooraan ietsje minder omdat er vooraan minder gewicht is.
2.1 bar is wat aan de hoge kant naar mijn mening, op hoeveel staan de banden bij jullie?

Geplaatst: 18 nov 2010 20:58
door Maik
Bij mij meestal 1.5 tot 1.6bar voor en /1.6 tot 1.7bar achter (koud gemeten), en de variatie ligt dan aan de omstandigheden (buitentemp warm/koud, veel snelwegen of niet, regen wel/niet). Zet die van jou eens op 1.6 voor en 1.7 achter, een tiende erbij kan ook wel als je dat wat zacht vind voor je gevoel :wink:

Geplaatst: 18 nov 2010 21:42
door Maarten
Als je oudere banden hebt, zo ik er nieuwe op leggen.

Ik heb laatst met nog bijna nieuwe orginele banden gereden, die wel al 4 jaar in de schuur hebben gelegen, daarmee had ik in de 3e versnelling met vochtig weer bij het oprijden van de snelweg moeite de achterkant in gareel te houden.
Mijn semis zijn bij nat weer veel voorspelbaarder en sneller te rijden.
Banden worden oud en hard, vooral de Bridgestones als er niet regelmatig op gereden wordt.

Maar zowieso de bandenspanning omlaag zoals Maik al zegt. kost niets en verbeterd al een hoop.

Geplaatst: 18 nov 2010 21:50
door patje
Maik schreef:
jaydee schreef:Ja, alle genoemde upgrades zijn daadwerkelijk upgrades: ze maken de auto beter.

Maar dat je de standaard auto slecht vindt ligt aan jou (of aan jouw auto voordat je 'em aangepast hebt).
Ik ben het met je eens, zo slecht is de speedster niet standaard, maar dan moet je wel een goede hebben (zal er misschien mee te maken hebben gehad misschien?).
Toen mijn speedster standaard was had ik echt geen vertrouwen in de auto.

Nadat ik de ats met bredere voorbanden was al een hele grote stap in de goede richting je kon de wagen al veel beter aanvoelen en als hij al eens uitbrak had je meer grip aan de voorkant om de slip op te vangen.Tevens bijna geen probleem meer gehad met het abs door betere grip vooraan.

Nu met de nitrons en de andere specs bijna perfect alleen wat vermogen te kort :lol:

De beperkende faktor bij mij is nu nog de potenza's die ik eens moet vervangen door iets beters.

Denk dat je met bredere banden vooraan al heel tevreden gaat zijn :wink:

Geplaatst: 18 nov 2010 22:32
door Dennizz
Mijn speedster stond toen ik hem kocht op rubber van 8 jaar oud. Na nieuw rubber was het al een stuk beter. Maar links recht links sturen was dodelijk, ook een hobbeltje in een bocht was geen pretje. Met 140 insturen kostte je ook 1 jaar van je leven. Nu durf en kan ik snel van rijbaan verwisslen zonder ik 5 keer hoef tegen te sturen om niet de vangrail in te duiken.

Inmiddels ken ik meer speedster eigenaren die nu en vroeger hard hebben gereden en vinden dat de speedster niet echt vertrouwen geeft. Zeker niet met regen en hoge snelheden.

Ik reed met 1.7 voor en 2.0 achter. Bij lagere spanning zat er zoveel vering in de auto dat het absoluut niet ten goede kwam van de wegligging. Dit ook vaak getest op circuit met ronde tijden. Na monteren van de nitrons resulteerde het verlagen van de bandenspanning ook daadwerkelijk in snellere ronde tijden.

Ik blijf van mening dat een standaard speedster niet goed rijdt. Ik moet de eerste rijder nog tegen komen op wimedo die snel rijdt met een standaard uitvoering. Daarbij sowieso rijders tegen komen die met een speedster (echt) snel de baan over gaan. De speedster rijdt trager dan die eruit ziet. Of beter gezegd die lease bakken en veel sjonnie auto's zijn wolven in schaapskleding

Nee, als ik naar de speedster toe loop denk ik nog iedere keer: wow, wat een Coole sportwagen is het zeg. Die gaat vast hard en rijdt als een kart. Nou, helaas valt dat allemaal tegen als je erin rijdt.
De motor is vreselijk saai en van het vermogensopbouw wordt je ook niet echt enthousiast.
Tuurlijk is het Spartaanse genieten, maar 240pk+ had die gewoon moeten hebben. Gelukkig trekt die lekker lang door in z'n toeren, zoiets wat je ook verwacht bij een "race" bak.
Tja, dan de remmen.... Bij mij (en heeeeeeeel veel andere) was dat nou ook niet echt een racie gevoel.
De Mercedes van me pa regeneert meer race geluid vanuit de uitlaat. Het is toch een hard gelach als vrienden vragen hoe klinkt die? Nou, als een zafira :mrgreen:

Begrijp me niet verkeerd: de Speedy gaat nooit meer weg en het is pure liefde. Maar ik ben wel zo realistisch om te zeggen dat het standaard niet zo veel voorstelt.

Qua motoren is dat veel beter. Een racer rijdt zoals je verwacht van een racer en niet als een sjopper.

Geplaatst: 18 nov 2010 22:53
door jaydee
Dennizz schreef:... links recht links sturen was dodelijk, ook een hobbeltje in een bocht was geen pretje. Met 140 insturen kostte je ook 1 jaar van je leven. Nu durf en kan ik snel van rijbaan verwisslen zonder ik 5 keer hoef tegen te sturen om niet de vangrail in te duiken...
Dit klinkt vanaf deze kan van het internet alsof je je stuur te strak vasthoudt.

Het stuur moet (veel!) bewegen in je handen, vooral in bochten. Door de geometrie van de voorwielophanging zullen de voorwielen willen zoeken (o.a. bumpsteer). Als je dit niet toelaat doordat je het stuur stevig vasthoudt, zullen de voorwielen hun beweging doorgeven aan het chassis. Hier wordt de kont ERG onrustig van.

Je gelooft me niet, maar ik zeg het toch weer: je zou veel baat hebben bij een bezoek aan Andrew Walsh...
Je kunt de Speedster letterlijk met 1 vinger de bocht door sturen. Dit is een van de oefeningen bij Andrew waarvan je leert dat je met minder kracht zetten (want dat lukt niet met 1 vinger) een beter resultaat bereikt.

Wat betreft Wimedo: er zijn maar heel weinig auto's standaard goed genoeg om echt te presteren op het circuit, zeker zo'n krap baantje als in Lelystad.

Geplaatst: 18 nov 2010 23:01
door Oblivion
Sinds mijn ongeval heb ik geen enkel slippertje meer gehad en maar goed ook. Dat is heftig schrikken! Ik zie het nog vaak in flashback voor mijn ogen verschijnen wat wel erg creepy was.

Nu pas begin ik mijn auto stapje per stapje beter te leren kennen. Nu en dan probeer ik iets meer maar over het algemeen ga ik er voorzichtig mee en ben van plan om het zo te houden.

Wat mij vooral stoort is het zicht op de autostrade s'nachts. Naar mijn gevoel is de afstand van de lampen iets te kort maar dat zou kunnen omdat ik van 17 naar 16inch vanvoor ben veranderd. Daar moet ik eens naar laten kijken.